NOAA Ulusal Çevre Bilgi Merkezi, NASA, Japonya Meteoroloji Ajansı ve ABS Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin verilerine göre, Kasım ayı küresel sıcaklıkları, 20. yüzyıl ortalamasının 1,44 santigrat derece üzerinde gerçekleşti. Bu, eylül ayında kaydedilen 1,43 santigrat derecelik artışın üzerinde bir sıcaklık artışını temsil ediyor.
Kasım 2023’te Güney Amerika, Afrika ve Asya kıtaları tarihlerinin en sıcak kasım ayını yaşarken, Kuzey Amerika için tarihin en sıcak ikinci, Okyanusya için ise beşinci en sıcak ay olarak kayıtlara geçti. Avrupa, 2003 yılıyla birlikte tarihteki en sıcak 15. Kasım’ını yaşarken, Amerika Birleşik Devletleri’nde kaydedilen en sıcak 19. Kasım olarak belirlendi.
Küresel okyanus sıcaklıkları da art arda sekizinci ay boyunca rekor seviyede seyretti. Ayrıca, alt troposferde ölçümlerin başladığı 1979’dan bu yana en büyük sapma yaşandı, 1991-2020 ortalamasının 0,91 santigrat derece üzerinde.
2023 yılının ocak-kasım dönemi, küresel olarak kaydedilen en sıcak dönem olma yolunda ilerliyor ve yılın tamamının ortalama sıcaklığının 1,5 santigrat derece eşiğine yaklaşması bekleniyor. Ayrıca, El Niño koşulları güçlü kategoride devam ediyor ve 2024’ün de ısınma trendini sürdürmesi muhtemel görünüyor.
Türkiye’de ise kasım ayı, 1991-2020 dönemi ortalama sıcaklıklarının 3,2 derece üzerinde gerçekleşti.
Bu rekor sıcaklıklar, iklim krizinin etkilerinin giderek daha şiddetli bir şekilde hissedildiğini gösteriyor. İklim değişikliği, daha sık ve şiddetli hava olaylarına, deniz seviyesinin yükselmesine, buzulların erimesine ve biyolojik çeşitliliğin azalmasına neden oluyor.
Bu etkileri azaltmak için küresel ölçekte somut adımlar atılması gerekiyor. Fosil yakıtlardan uzaklaşılması, temiz enerjiye yatırım yapılması ve iklim değişikliğiyle mücadele için uluslararası işbirliğinin güçlendirilmesi gibi adımlar, iklim kriziyle mücadelede kilit rol oynuyor.